Ստեվիան՝ թփային խոտաբույս է Աստրայինների ընտանիքից: Բնական պայմաններում աճում է Լատինական Ամերիկայում: Այս բույսն աճեցնում են հատուկ տնկատեղերում ավանդական շաքարը փոխարինող քաղցր նյութեր ստանալու նպատակով: Ստեվիայի հումքն ու պատրաստուկները ունեն ցածր էներգետիկ արժեք և չեն պարունակում գլյուկոզային խումբ: Այդ իսկ պատճառով պարբերաբար օգտագործման դեպքում շաքարն արյան մեջ չի բարձրացնում: Խորհուրդ է տրվում օգտագործել շաքարով հիվանդ մարդկանց և նրանց, ովքեր ձգտում են նիհարել: Ստեվիան 50-300 անգամ շաքարից քաղցր է: Առողջությանը վնաս չի պատճառում: Այս բույսի մզվածքն ունի գերազանց խոհարարական հատկություններ, այն օգտագործում են թե՛ սննդային արդյունաբերությունում, թե՛ տանը թխվածքներ և հրուշակեղեն պատրաստելիս: Հայտնի է, որ ստեվիան «քմահաճ» չէ, կարող է նաև աճեցվել տան պայմաններում: Մեղրահամ խոտաբույսի պարբերաբար օգտագործումը ամրացնում է օրգանիզմը, բարձրացնում է տոնուսը: Առողջության համար այն՝ №1 շաքար փոխարինողն է աշխարհու՜մ:
Ստեվիայի բուժիչ հատկությունները
Ստեվիա խոտաբույսի բուժիչ հատկությունները մարդկանց հայտնի են վաղուց: Ամերիկայի բնիկները ընդունում էին նրա թուրմը համարյա միշտ, երբ տկարություն էին զգում: 18 դարում ժաղավրդական բժշկության այս բաղդրատոմսը հետաքրքրեց իսպանացի նվաճողներին:
Այս առաջին հայացքից աչքի չընկնող խոտաբույսը նաև հետաքրքրություն առաջացրեց բրիտանացի հյուպատոս Ասունսյոնի մոտ. նա գրում էր, որ հնդիկները արդեն վաղուց գիտեն «քհե-հե-հե» կամ «քաղցր» խոտի օգտակարության մասին, նա հատուկ նշում էր ստեվիայի քաղցրությունը՝ ուշադրությունը դարձնելով այն փաստի վրա, որ ստեվիայի մի քանի տերև բավական է մեկ բաժակ թեյը քաղցրացնելու համար:
Սովետական Միությունում մի քանի հետազոտություն է անցկացվել ստեվիայի և իր օգտագործման վերաբերյալ: Քաղցր խոտը հավանության արժանացավ գիտնականների կողմից, և այն պետք է մտներ կուսակցական վերնախավի, տիեզերագնացների, հատուկ նշանակության ծառայությունների աշխատակիցների սննդացանկի մեջ:
Կատարվում էին ճարպակալումով տառապող հիվանդ կենդանիների շատ հետազոտություններ: Ստեվիա խոտն ընդունելուց հետո նրանց մոտ դրական դինամիկա նշվեց:Խոտաբույսը դրական ազդեցություն ունեցավ լիպիդային և ածխաջրային փոխանակման վիճակի վրա: Մեկ ամսում մինչև 7 կգ քաշի նվազում նկատվեց կենդանիների մոտ, որոնք պարբերաբար ստեվիա էին օգտագործել: Այսօրվա դրությամբ քաղցրահամ խոտի ամենամեծ սպառողն է հանդիսանում Ճապոնան: Շաքարը ճապոնացիներին հիշեցնում է շաքարախտի, ճարպակալման, կարիեսի մասին, այստեղ վաղուց անցել են ստեվիա օգտագործելուն արդյունաբերական մակարդակի առումով:
Ստեվիայի օգտակար հատկությունները չեն սահմանափակվում զուտ շաքարը փոխարինելու իր ունակությամբ: Այս խոտն օժտված է հակաբորբոքային հատկություններով, նվազեցնում է քաղցր մթերքների հանդեպ հակումը, այդպիսով զգալիորեն գցելով մարմնի քաշը: Ստեվիայի հակամանրէային ազդեցությունը թույլ է տալիս այն լայնորեն ընդունել որպես միջոց մրսածության հիվանդությունների դեմ և նաև իմունիտետը բարձրացնելու համար: Ստեվիան չի ազդում ատամի էմալի վրա և չի հարուցում կարիես, ինչպես շաքարը, իր ածանցյալները ավելացնում են ատամի մածուկի մեջ բերանի խոռոչում բակտերիաների քանակը քչացնելու նպատակով:
Մեղրահամ ստեվիան օգտագործում են որպես միզամուղ միջոց: Թայլանդում այդպիսի կիրառումը շատ տարածված է, քանի որ հեղուկի ավելցուկն օրգանիզմում կարող է պատճառ հանդիսանալ հոգնածության, բարձր ճնշման, մարսողության գործնթացի հետ կապված խնդիրների:
Ստեվիայի օգտակարությունը
- Լյարդի և լեղապարկի հիվանդությունները ստեվիայի օգտագործման ժամանակ բուժվում են շատ ավելի արագ:
- Ստեվիա խոտաբույսը օգտագործվում է որպես ակտիվ խթանող միջոց ճարպակալման, շաքարային դիաբետի, աթերոսկլերոզի, նյութափոխանակության խախտումներ ունեցող հիվանդների բուժման մեջ:
- Շատ շաքարը փոխարինող մթերքներ չի կարելի երկար օգտագործել. իրենք կարող են առաջացնել լուրջ հիվանդություններ՝ նույնիսկ քաղցկեղ: Ստեվիայի հատկությունների երկարատև գիտական հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ այս բույսը կարելի է օգտագործել սննդում երկար ժամանակ՝ նույնիսկ ամբողջ կյանք, և ոչ մի հետևանք այն չի կարող թողնել մարդու առողջության վրա:
- ՌՖ Առողջապահության նախարարությունը ստեվիան գրանցել է շատ կարևոր բուժական խոտաբույսերի ցանկի մեջ և հրահանգել է այն օգտագործել տարբեր հիվանդությունների բուժման ժամանակ:
- Ստեվիայի բուժիչ հատկությունները օգնում են այն օգտագործել նույնիսկ արտրիտների և օստեոխոնդրոզի, խոլեցիստիտի, պանկրեատիտի, նեֆրիտների, վահանաձև գեղձի հիվանդությունների ժամանակ:
- Եթե ստեվիայի մզվածքը օգտագործել միաժամանակ հակաբորբոքային պատրաստուկների՝ նեստերոիդների հետ, ապա ստամոքսի լորձաթաղանթը չի վնասվի այդ պատրաստուկների ազդեցությունից:
- Սննդում ստեվիայի պարբերաբար օգտագործման դեպքում շաքարային դիաբետով հիվանդի արյան մեջ զգալիորեն իջնում է գլյուկոզայի քանակը, լավանում է անոթների պատերի առաձգականություւնը, կանխվում է քաղցկեղային ուռուցքների աճը: Ստեվոզիդները, որոնք կան բույսի մեջ՝ բուժում են բերանի խոռոչի հիվանդությունները. պարադոնտոզ, գինգիվիտ, ամրացնում են լնդերը և պահպանում են ատամները կարիեսի առաջացումից:
- Ստեվիայից պատրաստում են եթերային յուղ, իսկ իր մեջ գտնվում է ավելի քան 53 ակտիվ նյութեր: Ստեվիայի եթերային յուղը օժտված է հակաբորբոքային, բուժիչ ազդեցությամբ:
- Ստեվիայի լուծույթով մշակված վերքը կդադարի թարախակալել և կլավանա շատ արագ՝ չթողնելով և ոչ մի հետք: Ստեվիայի լուծույթը օգտագործում են նաև այրվածքների, խոցերի բուժման ժամանակ:
- Ստեվիայի կազմում գտնվող դաբաղանյութերը լորձաթաղանթների և մաշկի սպիտակուցները դարձնում են չլուծվող ամուր միակցություններ, և բակտերիաներն արդեն չեն կարող գոյություն ունենալ այդտեղ: Այդ պատճառով ստեվիայի հակաբորբոքային և ախտահանող հատկություններն այսպիսի վառ արտահայտումն են ունենում:
- Մոծակների, մեղուների, մժեղների և այլ միջատների խայթոցների պարագայում ստեվիայի պատրաստուկները կօգնեն խուսափել թունավորումից և հյուսվածքների տեղային այտուցումից: Այրվածքների դեպքում ստեվիան մեղմացնում է ցավերը և նպաստում է մաշկի արագ վերականգմանը առանց սպիերի առաջացման:
- Ավելացնելով ստեվիան փոքրիկ երեխայի սննդի մեջ՝ կարելի է բուժել ալերգիկ դիատեզը:
- Ստեվիան՝ սնելով ենթաստամոքսային գեղձը, վերականգնում է նույնիսկ վնասված օրգանի գործառույթը:
- Ստեվիան կարելի է աճեցնել տան պայմաններում ինչպես սենյակային բույս: Ստեվիան լավ աճում է և բանջարանոցի գրունտում, եթե այն փոխատնկել շիթիլից:
ՍՏԵՎԻԱ. ԻՆՉՊԵՍ ԱՐԱԳ ՆԻՀԱՐԵԼ
Գոյություն ունի ստեվիայի արտադրման տարբեր ձևեր. չորացրած տերևներ, ֆիլտրացված տոպրակներով մանրացված թեյը, փոշին, հաբեր, խտացված օշարակ: Ստեվիայի օշարակը լինում է գլիցերինային և սպիրտային: Ստեվիայի այս կամ այն ընտրությունը կախված է անձի նախընտրելուց: Խոհարարության մեջ ամենատարածված ձևը փոշին է և ստեվիայի օշարակը, քանի որ այն ուտեստների մեջ ավելացնելու ամենից հարմար ձևն է:
Չոր տերևները ավելի հարմար են բուրավետ թեյի սիրահարների համար: Ստեվիայի թեյը կարելի է թրմել և խմել՝ խառնելով տարատեսակ խոտային թուրմերի հետ:
Մեր ինտերնետ-խանութում դուք կարող եք ընտրել ձեզ համար ստեվիան ֆիլտրացված տոպրակներոով կամ ուղղակի խոհարարության համար փոշին: Ամբողջ արտադրանքը օրգանիկ է, սերտիֆիկացված է և ոչ մի ձև մշակված չէ, որպեսզի ամբողջությամբ պահպանի իր օգտակարությունը:
Խոհարարական նպատակներով ստեվիայի օգտագործման պարագայում կարևոր է հաշվի առնել, որ մզվածքը չափազա՜նց քաղցր է, այդ պատճառով այն պետք է ավելացնել շատ քիչ: Ստեվիան նաև կարելի է ավելացնել տարբեր բանջարեղենային և մրգային սմուզիների մեջ:
Եթե մի քիչ ստեվիա և կիտրոնի պատառ ավելացնել հանքային ջրի մեկ բաժակի մեջ, կստացվի շա՜տ համեղ տնական լիմոնադ: Իսկ ստեվիայով քաղցրացնելով կակաոն՝ կարելի է ստանալ համարյա կալորիա չունեցող բուրավետ շոկոլադե ըմպելիք: Ստեվիայի մզվածքը նաև գերազանց համադրվում է չոր նախաճաշերի հետ(մյուսլի, վարսակի փաթիլներ): Շաքարը փոխարինելով ստեվիայով՝ դուք զգալիորեն կնվազեցնեք օգտագործվող ածխաջրերի քանակը:
Դժվար է հավատալ, բայց ստեվիայի շնորհիվ կարելի է պատրաստել շա՜տ համեղ աղանդներ, որոնք չեն կարող վնասել կազմվածքին, նույնիսկ եթե ուտեք այն երեկոյան: Փոխարինելով սովորական աղանդները օգտակարներով՝ դուք կանեք նիհարելու հաջողակ առաջին հաջողակ քայլերը:
Սնվե՛ք ճիշտ և եղե՛ք առողջ Life food-ի հետ միասի՜ն
Leave a reply