Չիայի սերմեր (իսպանական շալֆեյ)՝ եզակի սուպերսնունդ է: Բավական է ուտել յուրաքանչյուր օր մեկ պտղունց այդ սերմերից, և մնալ երկար ժամանակ կուշտ ու դրա հետ միասին նիհարել: Իսկ եթե նիհարելը չի խնդիրը՝ ապա չիայի սերմերը կարող են բարձրացնել իմունիտետը, մաշկի վիճակը բարելավվել, պրոֆիլակտիկ միջոց կհանդիսանան այնպիսի հիվանդությունների համար, ինչպիսին են Ալցգեյմերի հիվանդությունը և պսորիազը:
ԱՅՍՊԻՍՈՎ, Ի՞ՆՉ Է ՉԻԱՆ
Չիա բույս
Սերմերը փոքր են՝ մոտ մեկ միլիմետր տրամագծով: Սովորաբար ունենում են մոխրագույն, սպիտակ, սև գույն ուռուցիկ նախշով, ինչպես լոբու որոշ տեսակների վրա: Անկախ գույնից չիայի բոլոր սերմերը ունեն նույն բաղադրությունը: Սպիտակ Չիան(իսպանական շալֆեյ)՝ խոտային միամյա բույս է Կենտրոնական Ամերիկայից, պատկանում է Շալֆեյների ցեղին(Яснотковые ընտանիք): Հասնում է մեկ մետր բարձրության: Ունի երկարավուն տերևներ, ծաղիկները բոսորագույն կամ սպիտակ են: Ներկայումս այն աճեցնում են նաև Էկվադորում, Բոլիվիայում, Արգենտինայում, Ավստրալիայում և Արևմտյան Հնդկաստանում:
Չիայի սերմերի հատկությունները
Չիայի սերմերում օգտակար նյութերի բարձր խտությունը այս մթերքը դարձնում է եզակի:
Չիա սերմերի հարյուր գրամի սնդարար արժեքը կազմում է 486 կալորիա: Մթերքի այս չափաբաժնում գոյություն ունի.
- սպիտակուց 17գ
- ճարպեր 31գ(դրանցից 24՝ պոլիչհագեցած )
- ածխաջրեր 42գ (դրանցից 34՝ սննդային մանրաթելերն են)
Այսպիսի եզակի հատկությունների շնորհիվ չիայի սերմերը զգալիորեն բարելավում է հղիության, երեխայի աճի և զարգացման, կրծքով կերակրելու ժամանակ հյուսվածքների զարգացումն ու վերականգնումը, նպաստում է արագ և լիակատար վերականգմանը հետծննդաբերական շրջանում: Նույն պատճառով չիա սերմերի օգտագործումը օգնում է սպորտսմենների և բոդիբիլդերների ռեաբիլիտացմանը և վերականգմանը, բարելավելով ոսկռամկանային քաշի ռեգեներացումը, ազատելով բորբոքումներից և ցավերից մկաններում և հոդերում, արդյունքում կրճատելով վերականգման ժամկետները և զգալիորեն բարձրացնելով սպորտսմենների ֆիզիկական ունակությունների մակադակը:
Չիայի սերմերը՝ օրգանիզմի համար անհրաժեշտ պոլիչհագեցած ճարպաթթուների եզակի աղբյուր են: Նրանք Օմեգա-3, Օմեգա-6-ի պարունակությամբ մի քանի անգամ գերազանցում են հանրահայտ սաղմոնին և կտավատի սերմերին:
Նրանք նաև առանձնանում են սննդային մանրաթելերի պարունակությամբ: Բջջանյութը չի յուրացվում մարդու օրգանիզմի կողմից, բայց և այնպես լավ ազդեցություն է ունենում մարսողական համակարգի վրա:
Այս մթերքը միկրոէլեմենտների և վիտամինների շատ կարևոր աղբյուր է հանդիսանում: Դրա 100 գրամում առկա է.
- 631 մգ կալցիում
- 335 մգ մագնեզիւմ
- 7,7 մգ երկաթ
- ֆոսֆոր, սելեն, վիտամիններ A, B1, B2, B3, C
Սննդի մեջ չիայի սերմերի օգտագործումը բերում է արյան մեջ խոլեստերինի և եռագլիցերիդների մակարդակի իջեցմանը, ինչը իր հերթին զգալիորեն կրճատում է անոթներում աթերոսկլերոտիկ պարկերի առաջացումը, նորմալացնում է զարկերակային ճնշումը(հատկապես հիպերտոնիկների մոտ): Նվազեցնում է նաև սիրտանոթային հիվանդությունների վտանգը, և հատկապես այնպիսի լուրջ բարդացումների, ինչպիսին են ինֆարկտը, ինսուլտը և սիրտանոթային խնդիրներ, որոնք հանգեցնում են հանկարծակի մահվան:
Չիայի սերմերը նաև պարունակում են.
- հակաօքսիդանտներ, որոնք դանդաղեցնում են օրգանիզմի ծերությունն ու կանխում են քաղցկեղային հիվանդությունները;
- տրիպտոֆան, որը բարելավում է տրամադրությունն ու քունը և նվազեցնում է ախորժակը:
- չիայի սերմերը չեն պարունակում գլյուտեն և խոլեստերին:
Օգտակար է մարդուն
- Սպիտակուցի մեծ քանակը բարձրացնում է դիմացկունությունը և ֆիզիկական տոկունությունը;
- Օմեգա 3 ճարպաթթուները դրական են ազդում սրտի, գլխուղեղի և նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա;
- Բջջանյութը նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը, շլաքների և տոքսինների դուրսմղմանը, մարսողության լավացմանը;
- Ջրիկացնում են արյունը, օգնում են իջեցնել զարկերակային ճնշումը շաքարով հիվանդ մարդկանց մոտ, կայունացնում են շաքարի մակարդակը:
Սա չիայի սերմերի դեռ բոլոր օգտակար հատկությունները չե՜ն: Դրանք կալցիումի հիանալի մատակարար են հանդիսանում, ինչը անհրաժեշտ է երեխաների, սպորտսմենների ոսկռամկանային քաշի նորմալ զարգացման և գործառնության համար, օստեոպորոզը կանխելու և դրա հետևանքները մեղմելու համար: Չիայի 100 գր սերմերում կա մինչև 870 մգ կալցիում, մինչդեռ կաթում՝ 125 մգ ոչ ավել: Չիայի սերմերում պարունակվող կալցիումը յուրացվում է ամբողջովին բորի առակայության շնորհիվ, որը գործում է որպես խթանիչ կալցիումի ներծծման ու յուրացման համար:
Չիայի սերմերը նիհարելու համար
Չիայի սերմերի մեծ տարածում ունենալու պատճառներից մեկն էլ այն է , որ իրենք օգնում ենքաշ գցել: Բանը նրանումն է, որ իրենք օժտված են անհավանական հիդրոֆիլային հատկություններով, այսինքն մեծ քանակով ջուր կլանելու ունակությամբ: Չիայի սերմերը հեղուկի մեջ ըկղմվելուց հետո կարող են ծավալով ավելանալ 12 անգամ: Այսպիսով, հայտնվելով ստամոքսում՝ իրենք ուռչում են և լցնում են այն, դրանով իսկ մարում են քաղցի զգացումը և ախորժակը, իսկ այս ամենը հեշտացնում է արագ նիհարելը: Երբ իրենց ծածկում ես ջրով, զանգվածը դառնում է պինդ և ժելեանման: Չիայի սերմերը չեն պարունակում շատ կալորիաներ և ունեն ցածր գլիկեմիկական ինդեքս, այդ պատճառով էլ յուրաքանչյուր դիետայի դեպքում ծառայում են որպես գերազանց բնական հավելում: Բացի դրանից, բազմաթիվ օգտակար նյութեր ունենալու շնորհիվ իրենք կօգնեն օրգանիզմին սննդային սահմանափակումների ժամանակ:
Դիետիկ ուտեստներ պատրաստելու ժամանակ չիայի սերմերը չի կարելի եփել, տապակել, շոգեխաշել և այլն: Ավելի լավ է իրենց օգտագործել բնական տեսքով որպես հավելում այս կամ այն ուտեստին: Քանի որ իրենք ունեն չեզոք համ, դուք կարող եք իրենց համարձակորեն ավելացնել յուրաքանչյուր ըմպելիքի կամ ուտեստի մեջ:
Կիրառելով չիայի սերմերը նիհարելու համար՝ դուք ոչ միայն կբարձրացնեք ձեր կյանքի տոնուսը, այլ նաև ձեր կազմվածքը կդարձնեք առավել գրավիչ և սլացիկ:
Սնվե՛ք ճիշտ և եղե՛ք առողջ Life food-ի հետ միասի՜ն
Leave a reply